In aceasta sperioada multi oameni isi fac griji din cauza banilor. Criza sanitara si financiara ameninta multe joburi si afaceri iar siguranta financiara a populatiei este deasemenea pusa sub semnul intrebarii.
Daca nu ai economii si mai multe surse de venit, probabil ca esti in grupa de risc. Ce poti face acum pentru a dobandi siguranta financiara? Bineinteles ca era de dorit sa fi facut pana acum o obisnuinta din a face economii pentru situatii neprevazute, insa niciodata nu este prea tarziu sa incepi sa te educi financiar. Iar aceasta perioada ne obliga pe multi sa analizam cu mai mare atentie bugetul familiei.
Siguranta financiara se obtine cu disciplina dar si cu educatie. Avem nevoie sa invatam cateva elemente de baza pentru a sti cum sa folosim si sa administram mai intelept banii pe care ii castigam. Citeste in continuare aceste 5 sfaturi de baza in educatia financiara.
1.Tine un buget de venituri si cheltuieli. Cu alte cuvinte, tine evidenta clara cu toti banii pe care ii castigi in fiecare luna si ce cheltuieli ai. Cheltuielile se impart in doua categorii mari, cheltuielile fixe care reprezinta chiria sau rata la creditul imobiliar, abonamentele la diverse servicii, asigurarile, etc… Sunt acele cheltuieli pe care le ai in fiecare luna si care au cam acceasi valoare. Mai sunt si cheltuielile variabile si aici este nevoie ca notezi fiecare mica suma pe care o cheltui pentru a identifica cat mai clar cat cheltui pe mancare, haine, distractie, etc . Abia cand ai o imagina clara cu bugetul de venituri si cheltuieli poti sa treci la pasul urmator.
2.Economisteste! Economisirea este cel mai bun obicei in ceea ce priveste administrarea banilor. Acest obicei se dezvolta si iti ofera siguranta dar si sansa de a-ti creste apoi veniturile prin investitii. Ca sa faci economii fara mari eforturi pleci de la analiza bugetului de venituri si cheltuilei si vezi de unde poti reduce cheltuielile. O tehnica buna pentru a economisi este ca prima data sa te platesti pe tine. Adica in ziua in care ai luat salariul, sa directionezi automat 10% din venit in contul de economii.
3.Cumpara doar ceea ce ai nevoie. Este important sa faci diferenta intre nevoi si dorinte atunci cand cumperi ceva. Societatea ne indeamna la consumerism dar asta este in defavoarea noastra si in avantajul corporatiilor. Asadar, inainte de a cumpara ceva intreaba-te daca chiar ai nevoie de acel lucru. O viata simpla inseamna de multe ori o viata mai frumoasa si relaxata.
4.Renunta la credite! Daca aplici primele trei sfaturi, renuntarea la credite apare in mod natural. Daca te rezumi la a cumpara doar ceea ce ai nevoie si iti permiti, nu vei mai apela la vreun credit doar cu buletinul pentru a-ti schimba telefonul. In cazuri exceptionale, daca ramai fara job si trebuie sa achiti urgent vreo datorie, exista totusi imprumut fara venit desi asta ar trebui sa fie o ultima solutie ca sa faci rost de bani.
5.Investeste! Ca sa treci de la siguranta financiara la prosperitate financiara ai nevoie sa inveti despre investitii. Sa pui banii pe care i-ai economisit, sa munceasca pentru tine. Exista cursuri si carti dar si consultanti financiari care te pot invata cum sa faci investitii.
Asadar, investeste in educatia ta financiara pentru a castiga sigura zilei de maine dar si a perioadei de pensionare.
Copyright 2014-2020
There are 0 comments
Leave a comment
Want to express your opinion?
Leave a reply!