Daca vrei sa te rupi de aglomeratia din statiunile de la mare ai o alternativa – plaja Vadu. Aceasta se afla la 30 km de Constanta si ajungi acolo mergand dinspre Navodari spre Histria, treci prin comuna Corbul si faci dreapta fix cand se termina satul. Dai de un drum asfaltat marginit de lanuri mirifice de grau si floarea soarelui, care duce in satul Vadu si apoi de unul pietruit, salbatic si anevoios pana ajungi la plaja.
Zona face parte din Rezervatia Biosferei Delta Dunarii – Grindul Chituc- ce a intrat in patrimoniul Unesco in 1990.Inca de pe drum ai ocazia sa admiri o parte din fauna si flora locului – o mare varietate de pasari – berze, pupeze, lisite, rate si gaste salbatice, pescarusi, egrete, cormorani, broscute testoase si chiar si sacali, ce apar ca niste fantome dintre ierburile inalte. Este o zona foarte importanta pentru migratia pasarilor, aici intalnindu-se o mare varietate de specii.
Odata ajunsi la malul marii te poti delecta cu cativa km de plaja ramasa inca salbatica, neatinsa de civilizatie. Picioarele ti se afunda in nisipul fin, asa cum era mai pe vremuri si in celelalte statiuni. Aici ai ocazia sa te bucuri pe deplin de natura, in liniste, pe ceilalti cativa turisti care se aventureaza pana acolo ii vezi ca pe fata morgana, in departare. Nu exista semnal la telefon deci poti fi deranjat doar de cardurile de lebede, pelicani sau rate salbatice care trec la mica distanta de tarm sau, daca ai noroc, de cativa delfini. Marea este putin mai agitata, vantul bate mai puternic si uneori, cand Dunarea are debitul mare, este mai putin sarata, plaja fiind destul de aproape de varsarea Dunarii in mare.
Amatorii de plimbari cu bicicleta pot ajunge la Gura Portitei (33-35 km din Vadu), prin Periboina, pe drumul care serpuieste prin salbaticie, avand de o parte marea iar de cealalta lacurile din complexul Razim-Sinoe.
Nu exista pensiuni sau hoteluri, cele cateva alternative de cazare ar fi: camparea cu cortul, rulota sau la o gazda in sat.
Daca nu ai venit cu mancare de acasa sau nu ai cumparat de la magazinul din sat poti savura un bors de peste la cherhanaua Vadul Pescarilor. Cherhanaua, deschisa de curand, serveste peste proaspat prins de pescarii din zona – hamsii, guvid, scrumbie de Dunare, limba de mare sau pestele casei, un nisetru delicios care a prins in el toate aromele marii. Aici poti ajunge direct de pe plaja sau pe acelasi drum pe care ai venit din satul Vadu, cel plin de gropi si de hartoape.
In cazul in care ai venit cu cortul, stai mai multe zile si… daca te plictisesti, poti da o fuga si pana la cetatea Histria, arie protejata de interes national, cea mai veche asezare urbana din Romania, aflata nu foarte departe de Corbu, in comuna Istria. Cetatea a fost intemeiata de greci prin anul 650 i.hr. In interiorul asezarii au fost descoperite in decursul timpului, temple si altare grecesti, terme romane, basilici, locuinte particulare si chiar o catedrala episcopala.
Merita sa dati o raita pe acolo, mai ales ca peisajul este superb si exista si un restaurant dragut unde poti manca preparate din peste si asculta un taraf cu muzica lautareasca dobrogeana.
Un articol de Anca Iordanescu
Citeste si topul celor 10 locuri de vizitat in Romania!
Copyright 2014-2020
There are 0 comments
Leave a comment
Want to express your opinion?
Leave a reply!