Life
0

Cum alegem o bicicleta electrica? Sunt viabile bicicletele electrice pentru călătorii lungi și foarte lungi?

Bicicletele electrice au devenit tot mai prezente pe străzi în ultimii ani și cu siguranta ca fiecare dintre noi s-a gândit măcar o singura data ca n-ar fi rău să-și cumpere așa ceva. O bicicleta electrica de oraș nu pare deloc o idee foarte rea, mai ales în condițiile aglomeratiei de pe șosele și al birourilor care au tendința sa se mute cat mai la ieșire din Pipera. Așa ca ne-am decis sa va spunem ce înseamnă de fapt o bicicleta electrica, care sunt avantajele folosirii unei biciclete electrice de oraș sau cum alegem dintr-un magazin de biciclete electrice exact modelul care ne interesează.



Pentru început, sa lămurim ce înseamnă, de fapt bicicleta electrica și ce diferente exista fata de o bicicleta clasică. Pe scurt, trebuie sa stiti ca bicicleta electrica are un motor și un acumulator care te ajuta sa pedalezi mai puțin și cu un efort mult mai mic în anumite momente ale deplasării. în general, motorul bicicletei electrice, conform normelor legale, poate dezvolta o putere maximă de 250 W (ceea ce înseamnă aproximativ 0.3 CP) și poate duca viteza de deplasare la maximum 25 km/h. Acumulatorul bicicletei electrice are rolul de a alimenta motorul electric cu energie și poate fi încărcat în prealabil sau se poate incarca direct atunci cand pedalezi. De aceea sunt multe persoane care aleg acest mijloc de transport cu preponderenta pentru mersul la birou, atunci cand vorbim de călătorii mai lungi.
Citeste si 5 idei de city break in Romania

Avantajele folosirii unei biciclete electrice de oraș sunt evidente: eviti (pe cat posibil) traficul pe care l-ai suporta într-o deplasare cu masina, economisești timp și efort, plus costuri de folosinta și întreținere mult mai mici decat în cazul unui autoturism. Un acumulator pentru bicicleta eletrica poate fi încărcat la orice priză obișnuită în maximum 5-6 ore și îți poate oferi o autonomie de cateva zeci de kilometri. Dacă adaugă și faptul ca nu va trebui sa platesti impozit anual, precum la autoturism, ajungem la concluzia ca, desi prețul unei biciclete electrice nu este de neglijat, exista argumente financiare importante în favoarea unei astfel de achiziții.

Cum alegem o bicicleta electrica? Dacă ne dorim un bike electric de oraș, e important sa ne orientam catre o bicicleta cat mai ușoară, eventual pliabila. O bicicleta mai ușoară va avea în general rotile mai mici, dar în condițiile în care nu viteza este primul lucru care ne interesează, acest inconvenient se transforma, practic, în avantaj. Puterea și poziționarea motorului sunt și ele importante. Dacă ne dorim o bicicleta electrica de oraș, modelul cu motor montat pe una dintre roti este mai silențios și ne-ar ajuta mai mult. Pentru o bicicleta electrica tip mtb, un motor montat pe cadru, în zona pedalelor, este recomandat, fiind de mai mult ajutor în situația unor drumuri abrupte.

Evident ca tipul bateriei și autonomia ne interesează în mod special. Acumulatorii de tip litiu-ion sunt recomandați pentru aproximativ 1.000 de cicluri de incarcare, iar durata încărcării variază între patru și 5 ore. în privința autonomiei, aici trebuie sa ținem cont de capacitatea bateriei, de viteza de „croazieră” dar și de greutatea biciclistului sau de tipul de traseu parcurs. Autonomia unei biciclete electrice de oraș poate varia foarte mult, între 10 și 90 de kilometri, tinand cont de toți acești factori. Bicicleta electrica Merida, spre exemplu, cu o motorizare Shimano, poate duce pana la 50 de km, în funcție de tipul de folosire. Bineinteles ca nu trebuie sa uitati sa utilizati și modul de încărcare în timpul pedalarii.

Retine-ti faptul ca atunci cand alegem o bicicleta electrica potrivită nu este suficient sa ne uităm ce modele de bicicleta electrica au apărut în 2019 și să spunem „asta e”. Trebuie sa o testăm personal într-un magazin de biciclete sa vedem cât de comod ne simțim în poziția de mers, sa avem grija ca ea să se plieze pe înălțimea, greutatea și modul în care vrem sa o folosim și dăm o tură înainte de a lua decizia de cumparare.



Ti-a placut acest articol? Recomanda-l si prietenilor!
  • googleplus
  • linkedin
  • pinterest

There are 0 comments

Leave a comment

Want to express your opinion?
Leave a reply!