Recunoascuta mai ales pentru destinatiile de vacanta de tip „all inclusive”, Turcia este o tara cu o bucatarie delicioasa, variata in sortimente gustoase, rafinate si exotice, capabile sa concureze oricand cu alte gastronomii din lume.
Indiferent ca esti fan dulciuri sau mancaruri gatite (vezi si idei de supe crema de legume), in Turcia vei gasi tot ce poftesti, ai grija doar sa nu pui multe kilograme pe tine si vacanta sa ajunga sursa de disconfort si frustrare la intoarcerea acasa. De altfel bucataria turceasca si-a pus amprenta si asupra bucatariei romanesti, aici putand gasi multe din felurile de mancare originare din Turcia (sarmale, baclava, saorma) dar si foarte multe restaurante cu specific turcesc.
Legumele si verdeturile (vinetele, ardeii, rosiile, fasolea,lintea, patrunjel, piper sau boia) sunt nelipsite din bucataria turca, din acest motiv este si mai sanatoasa decat alte tipuri de gastronomie, mai ales ca in Turcia predomina mancarea gatita, mult mai prietenoasa cu organismul umat decat variantele rapide de tip fast food. Toate acestea sunt asezonate cu ceai sau cafea turceasca, si cu un consum mic de alcool.
Nu este nimic neobisnuit ca sa gasiti in meniu fructe care se servesc ca si garnitura la carne – prunele, caisele, stafidele sau strugurii fiind deseori servite impreuna cu carnea.
Deci daca doriti sa va bucurati de savoarea bucatariei turcesti alegeti o vacanta in care sa comandati „a la carte”, stiut fiind ca resorturile cu all inclusive ofera mancare de masa. Un city break in Istambul poate fi de asemenea o modalitate perfecta de a descoperi si degusta cele mai bune preparate.
Printre cele mai cunoscute mancaruri turcesti, pe care ar fi bine sa nu le ratati in vacanta amintim:
Doner Kebab. Indiferent ca este de miel, pui sau vita, kebabul turcesc are un gust aparte. Se serveste cu salata asezonata cu sos, ardei sau ayran.
Dolma. Sarmalutele in vita de vie sunt umplute cu carne tocata si orez, dar pot fi adaugate si diverse legume (ardei, dovlecei, varza sau nelipsitele vinete. Se servesc cu iaurt si sunt condimentate cu oregano si piper rosu.
Mercimek. Supa de linte, servita la inceputul unei mese copioase (vezi aici supa de linte reteta.
Karniyarik. Vinete la cuptor umplute cu carne si ardei, ceapa si usturoi.
Borek. Foi de placinta umplute cu branza feta, spanac sau carne. Este facuta la cuptor si este numai buna pentru o gustare de dupa amiza. O gasesti peste tot, atat la patiserii cat si la vanzatorii ambulanti.
Baclava. Probabil cel mai cunoscut desert turcesc, baclavaua este un aluat insiropat si umpluta cu nuca sau fistic. Aveti grija sa mancati cu masura altfel exista riscul sa puneti imediat niste kilograme in plus.
Cele cateva recomandari de mai sus sunt doar o mica parte dintre delicatesele pe care le puteti servi in Turcia, sau daca nu ajungeti cautati un restaurant cu specific turcesc de la noi.
Copyright 2014-2020
There are 0 comments
Leave a comment
Want to express your opinion?
Leave a reply!