Pentru multi dintre noi achizitia unei locuinte poate sa insemne cea mai importanta decizie de cumparare de-a lungul intregii vieti. Fie ca vorbim de o garsoniera in care sa locuim cand suntem singuri, de un apartament de 3 camere atunci cand familia se mareste si apar copii, sau de ce nu de o casa cu curte atunci cand ne dorim intimitate si spatiu verde, locuinta proprietate personala (vezi si oferta case de vanzare Bucuresti) este visul majoritatii romanilor.
Daca in occident oamenii nu au o problema sa locuiasca in chirie multi ani (chiar daca isi permit achizitia, prefera insa mobilitatea si banii sa fie investiti mai rentabil), pentru noi romanii casa proprietate personala este cel mai important obiectiv.
Oferta actuala de locuinte este din ce in ce mai generoasa, se construieste mult, atat in centrul oraselor cat si la periferie. Practic fiecare oras mai mare si-a dezvoltat la periferie cartiere noi de case, cautate mai ales de cei care isi doresc liniste si aer curat. In interiorul oraselor se construiesc blocuri noi, apreciate de tineri care cauta mobilitate urbana si acces rapid la facilitatile orasului sau la birouri. Unele sunt construite mai bine, altele mai prost, sunt dezvoltatori care doar cauta sa obtina profit rapid fara sa-i intereseze calitatea, sunt zone izolate fara mijloace de transport si unde timpul petrecut in trafic este foarte lung, sunt insa si zone bune sau chiar locuinte mai vechi pe care daca le renovezi obtii ceva bun.
Deci daca te-ai hotarat sa renunti la chirie (vezi si chirie Timisoara)si sa te muti la casa ta, iata cateva sfaturi ce te pot ajuta sa iei cea mai buna decizie.
Momentul de achizitie. Ar fi excelent daca poti achizitiona casa la momentul potrivit pentru tine. Daca iei prin credit prima casa, primavara cand se deblocheaza fondurile ar fi cel mai bine. Daca iei cu plata cash atunci poti astepta pana cand preturile mai scad (vara si iarna sunt de exemplu mai multi vanzatori si mai putini cumparatori).
Zona. Se stie ca zona este cel mai important criteriu de diferentiere al preturilor, de accea cauta zonele bune dar cu preturi accesibile la apartamente. Zonele bune sunt cele cu acces imediat la mijloace de transport, multiple scoli private sau de stat, acces la mijloace de divertisment si zone de birouri.
Actele casei. Verifica cu un avocat actele casei, astfel incat sa nu ai surprize ulterior. Nu accepta sa cumperi ceva care are o situatie neclara. Verifica la cadastru si cartea funciara.
Calitatea constructiei. Poti plati un inginer constructor care sa verifice calitatea constructiei: fundatia, structura de rezistenta, peretii, acoperisul, umezeala din interior.
Vecinii. Degeaba este casa si zona ok, daca vecinii sunt galagiosi, nu respecta regulile de convietuire in comun si creeaza probleme.
Te-ar putea interesa sa citesti si despre: Cum sa iti protejezi casa de hoti!
Copyright 2014-2020
There are 0 comments
Leave a comment
Want to express your opinion?
Leave a reply!