Idei de vacanta
0

Turism sustenabil in Romania

Intr-un top global al tarilor unde se face turism sustenabil, Romania ocupa locul 28 (din 99 de tari analizate), nu rau, dar se poate mult mai bine. Topul global al destinatiilor turistice sustenabile ia in considerare mai multe caracteristici: sustenabilitatea in domeniul mediului, sustenabilitatea la nivel social, stabilitatea economică, factorii de risc, cererea pentru produse sustenabile, sustenabilitatea transporturilor și facilitatile de cazare sustenabile.

Deloc intamplator acest top este condus de tarile scandinave, dar pe primele locuri mai gasim si tari precum Austria, Slovacia, Letonia sau Franta.



Mai mult ca niciodata (poate si din cauza pandemiei de Covid 19) se constata o constientizare atat a companiilor cat si a turistilor, ca sunt mai importante comunitatile locale, conservarea mediului natural, nu doar urmarirea cu infrigurare a profitului si a satisfacerii placerilor imediate. Oamenii vor sa aiba un impact pozitiv atat asupra comunitatilor locale dar si asupra mediului inconjurator.

Agro turismul poate fi unul dintre avantajele mari ale tarii noastre, inca nu suntem o tara dezvoltata, cu turism de masa. Sunt foarte multe locuri in Romania unde poti experimenta un tip de turism cat mai aproape de natura si oameni, un turism sustenabil care sa ajute comunitatile locale dar si conservarea mediului natural ( vezi si cateva idei despre constructii sustenabile). Deja se observa in toate zonele din tara cum localnicii invita turistii sa participe la diverse activitati specifice locului ( ateliere de ceramica, vizite la stana, apicultura, diverse ateliere mestesugaresti), multe din case se transforma in spatii de cazare pentru turisti, practic este o apropiere si o integrare cat mai mare a turistului in viata locala.

In multe zone din Transilvania se practica acest tip de turism, insa gasim agrotusirm si in Delta sau nordul Moldovei. Oricum din ce in ce mai mult si autoritatile locale incearca sa incurajeze orientarea catre acest tip de turism, inclusiv fondurile nerambursabile se acorda cu criterii principale de sustenabilitate.

Daca vrem sa devenim o tara atractiva pentru cei care cauta acest tip de turism ecologic avem nevoie sa intelegem ca dezvoltarea turismului trebuie să se bazeze pe criterii de durabilitate, adică trebuie să fie sustenabilă din punct de vedere ecologic pe termen lung, viabilă din punct de vedere economic și echitabila dintr-o perspectiva etica și sociala pentru comunitățile locale.

Turismul durabil cauta sa-si dezvolte activitatea generand un impact minim asupra mediului. Cheia principala este ca exploatarea unei resurse sa fie sub limita de reannoire a acesteia. Cu alte cuvinte, este vorba despre promovarea turismului care respecta ecosistemul, cu impact minim asupra mediului si culturii locale. In plus, aspectul economic urmareste sa genereze locuri de munca si venituri pentru populația locala.

Te-ar putea interesa sa citesti si despre Activitati de facut toamna in vacanta!



Ti-a placut acest articol? Recomanda-l si prietenilor!
  • googleplus
  • linkedin
  • pinterest

There are 0 comments

Leave a comment

Want to express your opinion?
Leave a reply!