Life
0

Ce trebuie sa stii cand vrei sa te muti in strainatate?

Atunci cand iti propui sa te muti intr-o alta tara temporar (pentru a studia sau pentru a-ti rotunji veniturile) sau chiar definitiv, trebuie sa iei in calcul foarte multe aspecte. Cel mai important este sa iei decizia corecta, iar pentru asta ai nevoie sa stii la ce trebuie sa te gandesti foarte serios inainte de a-ti pune visul in aplicare.

Iti spunem in acest articol la ce trebuie sa te gandesti inainte de orice, tocmai pentru ca aceasta experienta sa fie o reusita, nu un esec. In plus, ai nevoie de o tranzitie usoara, indiferent de tara in care te muti.

Nu lasa lucruri neterminate acasa.

In strainatate, indiferent daca te duci sa inveti sau sa muncesti, nu vei avea foarte mult timp liber. Iar timpul liber pe care-l vei avea vei vrea sa-l folosesti altfel decat rezolvand lucruri de acasa, cum ar fi facturi sau impozite neplatite. Inainte de plecare anuleaza abonamentele la telefonie, internet, gaz, lumina, televiziune. Daca ai rate in banci asigura-te ca le poti plati din strainatate. Pentru a rezolva asta va trebui poate sa faci o vizita bancii, pentru a primi mai multe informatii.



Nu pleca daca nu ai siguranta unui contract ferm.

Este important sa stii ca vei avea unde sta si in cat timp vei avea acces la o sursa financiara, iar pentru asta ai nevoie de o oferta de munca serioasa. Nu conteaza cat de mult vei pastra acest prim job, important este sa te bazezi pe ceva clar la inceput, cand ai nevoie cel mai mult de stabilitate.  

Pleaca de acasa cu o suma de bani.

Nu intotdeauna socoteala de acasa se potriveste cu cea din targ este bine sa fii precaut si sa pleci de acasa cu ceva bani in buzunar, pentru cazul (de nedorit, fireste) in care vei avea nevoie de bani. Este bine sa fii foarte prudent in plan financiar si sa stii foarte clar pe ce te bazezi. 

Citeste si Siguranta financiara se obtine cu educatie financiara

Identifica din timp o varianta de locuit.

Pentru asta este nevoie sa sondezi piata imobiliara din tara respectiva. Opteaza pentru ceva potrivit nevoilor tale de inceput. Pentru achizitia unei locuinte ai nevoie de o perioada de tranzitie ca sa te convingi ca vrei sa ramai in acea atara.

Asigura-te ca poti invata limba tarii respective.

La inceput poate fi suficient sa apelezi la colegi care cunosc mai bine acea limba, sau sa vorbesti in engleza de pilda, dar ulterior poate fi obositor. Daca de pilda esti asistent medical in Germania nevorbitor de germana ia serios in calcul nevoia de a invata germana cat de repede posibil. Te va ajuta foarte mult ca te afli intre oameni care folosesc acea limba si ca o exersezi zi de zi. Ar fi excelent daca te-ai apuca sa inveti acea limba straina inca de cand esti in tara, macar la nivel conversational, cat sa te descurci daca nu ai pe nimeni in jurul tau.  



Pastreaza legatura cu cei de acasa.

Este important sa pastrezi legatura cu familia si prietenii. Nu-i abandona. Tehnologiile moderne, retelele de socializare si internetul de mare viteza permit o comunicare rapida si la indemana oricui. Profita de asta.

Informeaza-te cu privire la normele sociale si culturale din tara respectiva.

Este foarte important sa fii informat, tocmai pentru ca trebuie sa te adaptezi cat mai repede si mai bine. Nu pleca de la ideea ca toti oamenii sunt asemenea celor lasati acasa. De asemenea, obisnuieste-te cu gandul ca globalizarea pe piata muncii a avut ca o consecinta directa formarea de medii de munca multiculturale. Respecta regulile tarii unde te duci si accepta faptul ca ai in jur oameni care provin din alte culturi. De asemenea, nu uita să-ți faci prieteni noi. Este esential sa faci asta in cel mai scurt timp.   

Nu lua dupa tine toate lucrurile de acasa.

Pentru inceput ia-ti haine de schimb si strictul necesar. Aceasta decizie iti va simplifica foarte mult viata, mai ales daca va trebui sa-ti schimbi mai des locuinta. 

Si cel mai important sfat: nu trebuie sa-ti para rau daca experienta ta in strainatate nu a mers asa cum ai visat. Important este ca ai incercat. Te vei intoarce imbogatit cu o noua experienta si cu noi prieteni. Vei vedea ca ti se vor deschide noi orizonturi si vei aborda provocarile vietii altfel decat o faceai inainte de plecare. 

Ti-a placut acest articol? Recomanda-l si prietenilor!
  • googleplus
  • linkedin
  • pinterest

There are 0 comments

Leave a comment

Want to express your opinion?
Leave a reply!