Life
0

10 sfaturi ca sa citesti mai multe carti anul acesta

Lectura poate fi unul dintre momentele relaxante din timpul unei zile, dar si o obligatie educationala sau o necesitate pentru obtinerea unei calificari profesionale. In acest sens, Francis Bacon afirma ca „unele carti exista pentru a fi gustate, altele pentru a fi inghitite si doar foarte putine pentru a fi mestecate si digerate”.



          Abilitatea de a citi mai repede presupune parcurgerea unor etape, in primul rand dezvoltarea capacitatii perceptive a textului, prin depasirea lecturii elementare sau alfabetizarea de baza. Ulterior, se ajunge la etapa lecturii inspectionale sau a prelecturarii, cand sunt implicate un interval de timp si o anumita cantitate de text. Urmatoarea etapa este cea a lecturii analitice, prin care textul este decodat in ansamblu. Ultima etapa este lectura comparativa sau sintopica, prin care cititorul deprinde abilitatea de a construi o analiza a unui subiect care nu se afla in cuprinsul cartii respective. 

In literatura de specialitate se arata ca sunt anumite trepte si in privinta vitezei citire:

–        lectura de memorare (mai putin de 100 de cuvinte pe minut);

–        lectura pentru invatare (100-200 cuvinte pe minut);

–        lectura pentru intelegere (200-400 de cuvinte pe minut);

–        lectura superficiala (400-700 de cuvinte pe minut).

Daca ti-ai propus ca in acest an sa citesti mai multe carti si vrei sa iti dezvolti abilitatea aceasta, tine cont de urmatoarele sfaturi:

 1.     Citeste consecvent un numar minim de pagini

Lipsa exercitiului duce la „atrofierea muschilor mentali”, adica la diminuarea capacitatilor mentale sau imbatranirea prematura a creierului, de aceea este necesar pentru mentinerea tonusului „muschiului mental” de lecturarea unui numar minim de pagini sau capitole. Alaturi de scris, lectura stimuleaza creierul, contribuind la imbunatatirea zonelor cognitive ale creierului: executiva, sociala, memorie, limbaj, emotionala, matematica si spatiala.



2.     Cronometreaza cititul

Citirea cronometrata este una dintre tehnicile folosite in sistemul educational pentru dezvoltarea progresiva a capacitatii de citire. Aceasta tehnica nu consta in citirea cat mai rapida a unui text, deoarece scopul citirii este de a intelege textul, ci prin acest antrenament se urmareste imbunatatirea performantelor de lectura, dezvoltarea capacitatii de intelegere si imbogatirea vocabularului. In studiile de specialitate se arata faptul ca, in functie de limitele anatomice ale ochiului, o lectura rapida pe durata unui minut, prin care are loc si intelegerea corecta a tuturor cuvintelor de pe fiecare pagina, poate capta aproximativ 900 de cuvinte. O citire rapida poate fi realizata si in functie de tipul sau genul de carte. Prin derularea acestui exercitiu cognitiv, lectura are caracteristicile unei operatiuni matematice.  

 3.   Citeste pe diagonala

Acest tip de citire presupune o anumita experienta si poate fi exersata in timpul unei documentari pe o anumita tema de cercetare si cand intervalul de timp este unul limitat.

4.     Vezi cuprinsul cartii

Titlul unei carti, care cuprinde ideea de baza, poate fi decodificat prin citirea cuprinsului. Spre deosebire de cartile de beletristica, cartile de specialitate pot fi radiografiate rapid prin citirea listei bibliografice si a notelor de subsol. Aici este folosita lectura analitica, dar si cea sintopica, prin conturarea unei judecati cu privire la obiectivitatea ideilor sau a temelor lecturate.

5.     Citeste mai multe carti simultan

Citirea simultana a doua sau mai multe carti poate fi facuta in functie de tipul de lectura, obligatorie, educativa, stiintifica, recreativa etc., dar si de disponibilitatea cititorului de a colabora cu autorul cartii. Exersarea acestei citiri duce la lectura formatoare, adica la cresterea nivelului de dezvoltare intelectuala si profesionala.

 6.     Coreleaza lectura cu activitatile tale

Relationarea lecturii cu activitatile tale este o alta modalitate de a putea avansa cu citirea. De exemplu, aceasta poate fi folosita mai ales in timpul de mers spre serviciu sau in alte activitati care necesita deplasarea, prin utilizarea unui audio-book.

 7.     Nu pierde timpul la televizor

In ultimele decenii, televizorul a preluat functia textului scris si tinde sa ocupe cat mai mult timp din timpul liber. Spre deosebire de carti, care pot fi alese in functie de preferinte, la televizor calitatea informatiei transmise si necesitatea acesteia pentru formarea intelectuala si intelegerea lucrurilor mai profunde ale vietii lasa mult de dorit. A sti sau a afla informatii din mass-media nu presupune si o imbunatatire a cunoasterii, dimpotriva, procesul analitic al creierului nu mai este exersat.

8.     Evita folosirea in exces a telefonului

Esential in acest demers este evitarea folosirii mai mult decat este necesar a telefonului, a altor dispozitive electronice, sau a oricarui lucru ce ar putea sa distraga atentia, intrucat apare tentatia deschiderii diferitelor aplicatii.  

9.     Gaseste un loc propice lecturii

Creierul prefera un anumit climat pentru desfasurarea proceselor sale, astfel pentru o lectura neintrerupta cauta un loc linistit, in care sa te poti relaxa. Importanta este si lumina folosita, mai ales daca esti adeptul citirii clasice. Pentru lectura de pe dispozitivele digitale se recomanda folosirea unui ebook reader, la care luminozitatea poate fi reglata.

10.  Fii cat mai concentrat

Un cititor devine mai bun cu cat depune mai mult efort in a fi mai activ sau mai concentrat pe ceea ce face. De aceea, cauta sa eviti citirea pasiva, cu mintea deconcentrata sau cu gandul in alta zona de activitate.

          Utile in exersarea citirii cat mai rapide si eficiente sunt si alte tehnici de relaxare si de modalitati de intarire a organismului prezente in mai multe carti de sanatate la editura Niculescu.

In acest fel, lectura poate deveni nu numai un mijloc foarte eficient in combaterea standardizarii gandirii, ci si o arta, intrucat contribuie semnificativ la obtinerea unui nivel superior de intelegere, prin dobandirea a unui bagaj informational foarte vast si aprofundarea sensului lucrurilor, precum si la sporirea beneficiilor cognitive pe tot parcursul vietii.

Citeste si 5 Carti de luat si citit in vacanta!

Ti-a placut acest articol? Recomanda-l si prietenilor!
  • googleplus
  • linkedin
  • pinterest

There are 0 comments

Leave a comment

Want to express your opinion?
Leave a reply!