Prima oara cand am ajuns in Delta a fost in urma cu 5 ani. O experienta pe care nu o poti uita. Nu uiti niciodata prima vizita in Delta Dunarii. Cu atat mai mult cu cat salbaticia in care pasesti este placut imblanzita de luxul pe care il poti gasi in pensiunile de 3 sau 4 margarete. Am avut noroc ca prima excursie sa o petrec gazduita de pensiunea Cormoran. Cu toate ca in jur poti vedea zburand gaste salbatice, cormorani, nuferi plutind pe apa, ai parte la astfel de pensiuni de un confort comparabil cu cel al unui hotel de 4 stele, de o servire impecabila si, bineinteles, de un meniu cu specific pescaresc.
In orice restaurant decizi sa servesti pranzul sau cina, nu poti rata saramura sau ciorba de peste locala, garnisite bineinteles cu mujdei. Poate multora li se poate parea extravagant un astfel de hotel in inima Deltei, dotat cu piscina si aer conditionat, si cu tarife poate pentru unii piperate, dar pot oricand opta pentru o pensiune de-a localnicilor. Si slava Domnului, nu ducem lipsa de pensiuni tip tanti Maria sau nenea Mihai, care pe langa ospitalitatea cu care te intampina din inima, sunt la fel de modernizate pe cat isi poate dori un om care ajunge in Delta.
Si credeti-ma ca odata ajunsi in Delta uitati de mall-uri si shopping. Nu va doriti decat sa priviti rasaritul si apusul, nuferiii, mangrovele si, de ce nu, sa pescuiti. Caci este bine stiut ca aceasta este activitatea de baza a celor care calatoresc in Delta si este una cat se poate de relaxanta. Fiecare noua zi incepe dis-de-dimineata, caci orice pescar stie ca ziua buna de pescuit incepe cat mai devreme, pentru a evita pe cat posibil razele soarelui de care nu te prea poti feri pe barca. Barca este mijlocul de transport vital in Delta, iar daca nu detii una, poti gasi pretutindeni un localnic serivabil dornic sa te plimbe. Bineinteles, contra cost.
Poti pescui bibani sau stiuci, salau sau somn, cu conditia sa respecti limitele de dimensiune impuse de reglementarile legale in vigoare si sa nu ai ghinionul sa nimeresti in perioada prohibitei. Caci atunci nu-ti mai ramane decat sa admiri peisajele Deltei.
Daca esti pescar, poti infrunta adevarate provocari cu crapii locali, despre care se stie ca sunt mai salbatici decat cei din restul tarii. Cu putin curaj, iti poti monta un cort pe malul Dunarii si esti scutit de orice cheltuiala. Dar nu oricine se impaca cu lipsa apei calde, a aerului conditionat si cu posibile intalniri cu mistreti sau alte exemplare ale faunei locale care pot sa nu fie prea prietenoase.
Un alt exemplar local de evitat este tantarul, care devine un adevarat pericol dupa ora 18, caci nu vine niciodata singur. Si pentru persoanele alergice la intepatura lui, nu este deloc de ignorat. Lotiunile menite sa-i tina la distanta au efect, dar temporar, va spun din experienta proprie. Mai bine renuntati la cina in aer liber si optati pentru una intr-un local acoperit, daca nu vreti sa ramaneti cu amintiri neplacute.
Pregatiti-va pentru treziri matinale si culcari la fel de timpurii, caci aerul Deltei este incomparabil mai curat decat cel de la oras. Si bineinteles, mai obositor.
Eu m-am obisnuit destul de usor cu programul de pescar, pentru ca impartasesc acest hobby cu sotul meu si avem si o salupa cu care ne putem plimba in voie. Zona Mahmudia si canalul Uzlina sunt preferate de noi, dar si bratul Dunarea Veche. In fiecare dimineata ne inarmam cu momeala pentru bibani si cu twistere, lingurite, lansete si merinde si porneam la drum. Ne opream unde auzeam ca trage pestele sau incercam chiar noi diverse locuri care ni se pareau prielnice. Aveam noroc sa intalnesc si cate o stiuca , dar adesea bibanii erau in meniul zilei. Iar daca ma obosea mulinatul, puteam oricand sa ma bucur de razele soarelui pe bordul salupei.Chiar daca seara ne intorceam la pensiune fara nici o captura, desi nu prea aveam zile proaste, tot simteam acea multumire ca ne aflam in sanul naturii, ca eram inconjurati de liniste si de frumos. Este izbitor contrastul dintre zumzetul citadin si linistea Deltei. Si poate este deranjant vantul care te biciuie pe barca sau valurile care te leagana neincetat, dar nu as schimba niciodata o zi de pescuit in Delta cu una de shopping in Mall.
Booking.com
Din pacate, tot ce este frumos, este inevitabil distrus de om. Chiar daca ajungeti intr-un rai de flora si fauna, intalniti pretutindeni urmele trecerii omului, reprezentate de sticle de plastic si deseuri. Omul nu stie sa pretuiasca ce are si are tendinta sa distruga. Omul needucat, bineinteles. Daca ajungeti pe acolo, apreciati si respectati Delta.
Ca sa puteti intelege miracolul si frumusetea Deltei, trebuie sa o vizitati. Si va garantez ca nu veti regreta.
Un articol de Irina Olteanu
Te poate interesa si Romania nedescoperita – plaja Vadu din Constanta
Copyright 2014-2020
There are 0 comments
Leave a comment
Want to express your opinion?
Leave a reply!