Pentru a avea o vacanta asa cum visezi, mai ales daca mergi pe cont propriu, nu printr-o agentie de turism, trebuie sa te organizezi din timp. Partea de costuri si gestionare a banilor reprezinta elementele principalele pe care sa le planifici in detaliu, pentru a nu avea surprize la destinatie. Din pacate, pentru ca traversam o perioada incerta, in care pandemia Covid-19 ingreuneaza calatoriile in strainatate, trebuie sa tii cont de o multime de alte aspecte referitoare la siguranta ta si care pot avea un impact considerabil asupra bugetului.
Fa-ti calculele cu mult timp inainte sa calatoresti, mai ales daca nu dispui de multe economii. In cele mai multe cazuri, cele mai importante cheltuieli sunt cele pe bilete avion. Pretul lor este dinamic si, in plus, pot reprezenta cel mai mult din bugetul pentru o vacanta, mai ales daca destinatia ta este una exotica. Asa ca incearca sa estimezi bugetul pentru tara unde sa ajungi, in functie de pretul standard pentru zboruri, tipul de cazare si cheltuieli la destinatie pentru transport, mese si intrari la obiective turistice.
Bineinteles, in contextul pandemiei, alegerea destinatiei si stabilirea bugetului depinde in foarte mare masura de conditiile si restrictiile locale, iar acestea trebuie monitorizate (pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe gasesti lista restrictiilor de circulatie impuse de toate tarile din Europa). Unele tari pot impune autoizolare si testare pentru depistarea infectiei cu Covid-19, in timp ce altele solicita doar prezentarea unui test molecular negativ pentru infectia cu acest virus.
Desi folosirea cardului este mult mai practica, este costisitoare sau riscanta in destinatii din afara Europei. Pe langa comisioane mari la retragerea de numerar sau plata cu cardul, exista situatii in care cardurile emise de banci romanesti sau chiar europene nu sunt recunoscute de bancomatele din alte tari. Din punct de vedere financiar, este mai sigur sa ai cash la tine, insa ai in vedere si faptul ca utilizarea carului reduce riscul infectarii cu Covid-19.
Sigur te intrebi daca sa ai euro sau dolari la tine. Desi euro este acceptat in cele mai multe tari exotice, cel mai avantajos curs valutar este pentru dolar. Asa ca pastreaza euro pentru Europa si alege dolarul pentru celelalte continente.
La casele de schimb din aeroport pierzi cei mai multi bani, asa ca schimba bani doar pentru transportul pana la hotel. Daca este posibil, inca de la destinatia de escala, schimba dolari in moneda din urmatoarea tara. Acest lucru il poti realiza in timpul unei escale la Doha, Qatar sau Dubai, Emiratele Arabe Unite, daca iesi din aeroport.
Pleci cu cateva sute de dolari la tine sau chiar mai mult? Nu ii schimba pe toti odata in moneda locala. Nu doar ca poti gasi case cu un schimb valutar mai avantajos, dar vei fi mai atent la cheltuieli si nu vei mai cumpara orice-ti face cu ochiul. In plus, la finalul vacantei nu va mai trebui sa schimbi din nou in dolari banii ramasi.
Pentru orice siguranta, tine banii in mai multe locuri, cum ar fi in rucsac, geanta, borseta, buzunare care se inchid si intr-un mic portofel atarnat de gat. Este important sa tii cont de aceste metode, deoarece scapi de stresul de-a pierde sau de a-ti fi furat portofelul.
In multe destinatii din Asia si Africa preturile nu sunt afisate, asa ca va trebui sa intrebi. Insa nu scoate banii pana nu te asiguri ca afli pretul, pentru a nu plati mai mult decat face. De asemenea, nu te grabi sa platesti la primul pret propus, daca te afli in destinatii precum Maroc, unde exista obiceiul de-a negocia in bazar, in special pentru produse din piele sau diverse haine. Pana nu obtii un pret optim, nu arata cati bani ai la tine.
Acum ca stii cum sa-ti gestionezi bugetul pentru calatorii si cum sa pastrezi in siguranta banii, mai trebuie doar sa alegi destinatia si sa cumperi bilete de avion. Daca nu ai suficiente economii pentru locul in care vrei sa mergi, le poti completa cu un credit nebancar prin telefon, care este acordat rapid si poate fi rambursat in rate mici. Respecta regulile de calatorie in timpul pandemiei (poarta masca, pastreaza o distanta de 1.5 metri fata de persoane straine, spala-te frecvent pe maini sau foloseste dezinfectant cu cel putin 60% alcool, nu-ti atinge ochii, gura sau nasul si evita contactul cu persoane bolnave) si te poti bucura de vacante placute.
Copyright 2014-2020
There are 0 comments
Leave a comment
Want to express your opinion?
Leave a reply!